Dünyanın küçülmesi hayatımıza kolaylık sağladığı gibi bu tür riskleri de beraberinde taşımaktadır. Artık dünyada yeni bir belediyecilik anlayışı gelişmek zorundadır. Belediyeler hizmet kalemlerini artırarak, dünyayı yakından takip edecek kadroları da bünyesinde bulundurmak zorundadır. Günümüz belediyeciliği bunu gerektirmektedir.

Özellikle önümüzdeki dönemde Influenza, Domuz Gribi, Kuş Gribi, Beta Virüsü ya da halk arasında bilinen adıyla Beta Mikrobu, Covid-19 (Coronavirüs) gibi riskli yüksek salgınların yayılmasının azaltılmasına yönelik gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.

Kent içi taşıma hizmeti veren özel ve belediyeye ait şehir içi otobüsleri, metro ve hafif raylı sistemler, dolmuşlar ve taksiler her gün milyonlarca insanı taşımaktadır. Bu insanların hastalıkları ve enfeksiyonları koltuklar, el tutacak demirler, klimalar ve araçların yüzeyleri vasıtası ile yayılmaktadır. Bu alanlar özellikle çocuklar için yaz aylarında gastroenterit yapan enfeksiyonların kış aylarında ise farenjit tonsillit gibi hastalık yapan beta mikrobunun ve viral enfeksiyonların hızlı geçişini sağlar.

Her akşam otobüsler garaja döndüğünde deterjanla genel temizlikleri yapılmalıdır. Temizlikleri biten otobüslerin demirleri tutacak askıları koltukları ve el tutma yerleri dezenfektanla silinmelidir. Silinme işlemi bittikten sonra ULV cihazı ile otobüslerin, vagonların iç yüzeyleri ve havalandırma sistemleri arındırılmalıdır.

Özellikle havalandırma sistemlerinde lejyonella denilen ciddi akciğer enfeksiyonlarına neden olan bir bakteri çok uygun ortam bulur. Domuz gribi (H1N1), Kuş gribi (H5N1), Beta virüsü, Corona Virüsü (Covid-19) gibi virüsler için toplu taşıma araçlarının havalandırması virüsün yayılması için çok uygun bir ortam oluşturur ve bunların giderilmesi toplum sağlığı için çok önemlidir.

Halk sağlığı uzmanları tarafından yapılan araştırmada, belediye otobüslerindeki tutacaklar, cep telefonları, hamam terliği gibi nesnelerde bakteri araştırması yapıldı. En çok bakterinin hamam terliğinde ürediği ortaya çıkmıştır.

Araştırma kapsamında insan elinin ve vücudunun genellikle temas ettiği cep telefonu, internet kafelerdeki mouse’lar, kulaklık, hamam terliği gibi nesneler ve sauna gibi yerlerden alınan numuneler bir saat içerisinde laboratuvara getirilerek inceleme altına alındı. Araştırma sonucunda halkın yoğun olarak bulunduğu umuma açık olan yerlerde kullanılan araç ve gereçlerin bakteri enfeksiyonu açısından rezervuar olduğu öğrenildi. Bakterilerin her ortamda bulunduğuna işaret eden uzmanlar, bunların birçoğunun zararsız olmasına rağmen bazılarının insanlar için çok tehlikeli olabileceğini ifade etti.

Çalışmada toplam bakteri miktarı, koliform, St. Aureus, E.Coli gibi bakteriler açısından numuneleri inceleyen Halk Sağlığı Laboravutarı Uzmanları Biyolog İsmail Hakkı Arık, Sinan Çakmak ve Nahit Horasan, 20 numuneden aldıkları bakterilerin çoğunda üreme tespit etti.

Bu bakterilerin her yerde bulunabildiklerine dikkat eden uzmanlar, Bazen yoğun olarak bulunduklarında çok zarar verdikleri bilinmektedir. Çalışmalarımızda laboratuvar ekim yöntemleri kullanılarak bakterilerin araştırılması yapılmıştır. Toplam 20 numuneden 6 adet farklı besiyerlerine ekimlerden sonra etüvde inkübasyonda çoğunda üreme görülmüştür. Toplum tarafından ortak kullanılan araç, gereç ve yerlerin bakteri bulaşmasında rezervuar olduğu bariz bir şekilde araştırmamızda görülmektedir.

Halk sağlığı açısından önemli olan ve hayatımızın büyük kısmında bu tür yer araç ve gereçleri kullandığımız bir gerçektir. Bu gibi alanları temiz tutmak ve gerekirse örneğin hamamlarda terlik kullanımının yasaklanması veya dezenfektan kullanımının denetlenmesi, toplu taşıma araçlarının sefere çıkmadan önce dezenfektan maddelerle temizlenmesi, internet kafelerde cihazların her kullanıcı değiştiğinde dezenfekte edilmesi gibi basit önlemlerle toplum sağlığına çok büyük katkılar sağlanacaktır. Hatta gribal enfeksiyonların önlenmesi açısından topluma ağız burun maskesinin toplu yerlerde takılmasının önerilmesi gibi tedbirler büyük mali giderlere neden olan hastalıkları önleme açısından düşünülmeli” dedi.

Öte yandan, yapılan araştırmada hamam terliklerinde bin ila on bin oranında jerme rastlandı. Otobüs tutacaklarında ise 80 ile 150 arasında jerm tespit edildi.

Tüberküloz hastalığında korkutucu artış

Tüberküloz hastalığı, yaygınlığındaki artış ve kontrolündeki güçlükler nedeniyle son 15 yıldır yeniden dünyanın gündeminde yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ‘2006 Küresel Tüberküloz Raporu’ndaki verilere göre, dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni verem hastasının ortaya çıktığı ve 1,7 milyon hastanın verem sebebiyle öldüğü bildiriliyor. Türkiye’de, 2006 yılı itibariyle belirlenen kayıtlı verem hastası sayısı ise 20 bin 526.’

Bazı türleri bulaşıcı olan tüberküloz (verem) tedavisini her yıl 2 bine yakın hasta tedaviyi terk ediyor. Sayıları her geçen gün artan bu hastalar toplum içinde serbestçe dolaşıyor, etrafa dirençli mikrop saçıyor. Bu durum toplum sağlığını ciddi olarak tehdit ediyor. Ayrıca hastaların büyük çoğunluğunun genç oluşu toplum içinde bulaşmanın yaygın olduğunu ve hastalığın tanı-tedavi sürecinin aksadığına da işaret ediyor.

Biotime Çevre Sağlığı Hizmetleri olarak İstanbul, Ankara ve Edirne illerinde toplu taşıma araçlarına yönelik ilaçlama ve dezenfeksiyon hizmeti vermekteyiz.