DEZENFEKTE ve KORUNMA

Coronavirüs (Covid-19), Hantavirüs gibi virüslerle ve çeşitli bakterilerle mücadele kapsamında yapılması gereken çalışmalar iki başlık altında toplanmaktadır;

  1. Bulaşıcı hastalıklar, virüsler ya da bakteriler ortaya çıkmadan önce yapılması gerekenler
  2. Bulaşıcı hastalıklar, virüsler ya da bakteriler ortaya çıktıktan sonra yapılması gerekenler

Hastalık ortaya çıktıktan sonra yapılması gerekenler hem maliyetli hem de uzun süreli çalışmalardır. Dolayısıyla bulaşıcı hastalık ya da virüsler orta çıkmadan önce önlem amaçlı yapılması gerekenler önem kazanmaktadır.

Kurum çalışanları, zamanın çoğunu kapalı, taze hava giriş olmayan alanlarında geçirebilmektedir. Birçok çalışanın bir arada olduğu, misafirlerin sık sık giriş çıkış yaptığı alanlar mikroorganizamaların en çok çoğaldığı yerlerdir. Havaya ya da yüzeylere yayılan bakteri ve virüsler, solunum yoluyla, el temasıyla veya havalandırma cihazlarının yardımıyla işyerindeki diğer kişilere bulaşır. Bu virüsler üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle, soğuk algınlığı, sinüzit, bademcik iltihabı, dış kulak iltihabı, bronşit hatta ölümcül zatürreye sebep olmaktadır.

Virüs ya da bakteriler bulaştıkları insanda belli bir kuluçka dönemi geçirdikten sonra etkili olmaktadır. Enfekte kişiler farkına varmadan virüsleri farklı ortamlara taşırlar, dolayısı ile iş arkadaşları ve aileler risk altındadır.

Mikroorganizmalar, hava, temas, ara kaynak ve vektör yolları ile bulaşır.

  1. HAVA YOLU
    • Mikroorganizmaları içeren partikül ya da toz parçacıkları havada uzun süre asılı kalır ve hava akımları ile geniş alanlara yayılırlar. Kişinin bu ortamda soluk alması mikrobun bulaşması için yeterlidir.
  2. TEMAS YOLU
    • Doğrudan temas, dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması (Öksürme, hapşırma, gülme ile ortama saçılan damlacıklar) yollarından biri ile olur.
  3. ARA KAYNA YOLU
    • Duyarlı bir kişi tarafından alınıncaya kadar mikroorganizmaların yaşam döngüsünü sağlayan maddeler ara kaynaktır. Su, kan, serum, plazma çeşitli tedaviler, yiyecek maddeleri ve dışkı ara kaynak olabilir. Tifo, Hepatit A, kolera bu enfeksiyonlara örnek verilebilir.
  4. VEKTÖR YOLU
    • Mikroorganizmayı canlı bir organizmaya aktaran pire, kene ya da sivrisinek gibi ara taşıyıcı (vektör) varsa, vektör yolu ile bulaşma gerçekleşebilir.

RİSK ALANLARI

Asansörler, bekleme salonları, görüşme alanları, mescitler, lavabo ve tuvaletler, merdivenler, koridorlar, ofisler toplu taşıma araçları, restoranlar, çocuk oyun salonları, spor salonları, toplu yaşam alanları…

TARAFIMIZDAN HİZMET ALMANIZ DURUMUNDA YAPILACAK ÇALIŞMANIN FAYDALARI

Kurumunuzdaki havanın mikrobiyal kalitesini arttırmak, çalışanların sağlığını korumak, bireylerin verimliliğini arttırmak. Söz konusu çalışmalar yapılırken kullanılacak olan dezenfektan kokusuzdur, çevreye, insanlara ve hayvanlara zarar vermez. Yapılacak olan nano gümüş iyon dezenfeksiyon işleminde kullanılacak biyosidal ürünler T.C Sağlık Bakanlığından izinli ve biyolojik etkinlik testleri olan ürünlerdir.